Soul Apartments, Surfers Paradise

Soul tower, Surfers Paradise - Balustrades, sliding doors and fixed windowsSoul Apartments were constructed at an exclusive location by the water at the heart of Surfers Paradise on the Gold Coast. The tower reaches 77 storeys, including 2 levels of commercial premises at the base, one level of leisure facilities for the resident population and the tower above devoted to lifestyle apartments.

The 243m high building was designed by DBI Design PL and built by Grocon, under the direction of the Juniper Group.  The tower is situated at the end of Cavill Avenue – the popular shopping strip at Surfers Paradise. G.James Glass & Aluminium won the contract to supply the design, fabrication and installation of the glazing – including windows, doors, louvres, curtain wall, sun blades and balustrades.

The Residential Tower Facade

The residential tower consists of 288 apartments with a variety of glazing types – a curtain wall face, balconies with sliding doors and windows. The sheer curtain wall façade was produced using the 650 Series glazing system, and fitted between the concrete support columns. Sky blue laminated glass contrasts well with the white columns in the marine setting.  The majority of the project’s extrusions were powder coated (finished) in Eternity Steel – a dark finish that blended into the shadow lines.

The balcony glazing utilizes the 445 Series sliding doors, 450 Series fixed windows and 415 Series louvres. The balustrading for the tower was done with 571 Series. At the top of the building, the shape of the balustrade glass was raked from level 60 and above to support the curved aspect. The raked balustrades required special layouts and bracketry specific to the level they are installed on to make the curve regular.

The tower colour scheme contrasts vivid blue sections with predominantly white areas.  The blue areas were created using sky blue glass, the same as the sheer wall. The white areas use a Cool Grey glass. The Balustrades match the colour coding of the area they fall in, and intensify the look with a reflective coating.

Sun blades are installed on the upper portion of the tower.  The south face at the sub penthouse level has large angular alpolic blades fitted to the Juliet balconies, creating a visual feature and angled to block harsh glare.

Commercial Levels

On the lower commercial levels, 3 floors high, G.James supplied the ceramic printed toughened glass (installed by others) and balustrading. The ceramic printed toughened glass for the awnings has a creeping fern pattern.  The 571 Series balustrades for the first 3 floors were internal and external, and include the the shopping plaza. 

QuickAlly Access

QuickAlly Access Solutions (a G.James business) supplied scaffolding to replace damaged balustrade, recently.  The affected glazing occured on level 6 and level 75.  Both balustrade glazing occur on balconies with limited space to provide a cantilever, so solutions were suggested and engineered to find the best approach. Ladder beams and other Systems Scaffold products were used for a suspended platform to provide safe access to the high risk heights.

The Effect

The glazing on this project makes a stunning impression from inside and out, and could not be accomplished without a high level of design and coordination. It was a great opportunity to contribute to an iconic building.

Eagle Farm Bus Depot – A G.James All Rounder

G.James, Gossi Park and QuickAlly Access Solutions at the Bus DepotA project showcasing the many products G.James Glass & Aluminium and affiliates produce, is due to open next week. Facets of the G.James organisation, including metal fabrication, Gossi Park & Street Furniture, glass and QuickAlly Access Solutions scaffolding, have made their own way to be part of a humble bus depot.

The Eagle Farm Bus Depot has been recently constructed on Schneider Road in Brisbane. It spreads out over a large area that is mainly car park, or bus park, for the automotive fleet. The industrial surrounds of the location require an outdoor area that is visually protected, yet bright and airy. These qualities were put in place by architects Nettleton Tribe and built by Adco, with landscape work sub contracted out to Penfold Projects.

Setting the scene in an industrial neighbourhood

The brilliant colour of the louvres dominates the skyline, blocking out the surrounding visual hubbub of transport. The powder coat colours chosen, Dulux Duratec Intensity Yellow and Interpon Ultriva Sensation Gloss orange stand out from the background colour, Dulux Zeus Silver Grey. They are randomly alternated, and square and elliptical profiles were used to enhance the arbitrary nature of the feature screens.

The south side of the building uses horizontal louvres. It overlooks the parking spaces for the buses.  The horizontal lines making it easier to see through these to monitor the movements of the buses coming and going, while still allowing the colour and striation to make a visual impact.

The north side of the building has an outdoor seating area that uses vertical louvres as a fence like barrier. They vary in height to follow the incidental theme, making the area less formal and lending more interest.

Quick Solutions

G.James Joinery or Light Metal Fabrication Department won the tender through Adco to coordinate the design, manufacture, production and installation of the louvres.

The on site installation was sub contracted to a company that utilise the QuickAlly aluminium mobile towers scaffolding system. They used this to access the top of the posts and higher louvres (or higher end of the louvres in the vertical areas). It was an ideal situation for the mobile scaffolds, as their height is adjusted simply to meet the level of the work area. They are lightweight and able to be manoeuvred easily along the louvres providing a safe, secure platform to do the installation from.

Creating atmosphere

The finishing touches, to make the place welcoming and user friendly, were provided by Gossi Park & Street Furniture. Gossi’s products were specified by the architect, Nettleton Tribe, and were coordinated through Penfold Projects.

21 settings are scattered in two areas, using Access Tables and Parkway Seats. Access Table are disability compliant, and positioning of the Parkway seating allows enough space for wheelchair use.

The “planks” of the furniture have been powder coated a reddish brown for a timber look – a colour called Headland. The frame and legs are powder coated Shale Grey – a matt metallic look. Using aluminium planks provides a longer lasting, low maintenance product, and the powder coat will allow it to retain its original look. Please note, these products are in shaded areas. Using powder coat in the sun can cause the products to heat up to uncomfortable levels.

There are four BCC waste bin enclosures to house garbage bins provided – two to each area for recycling and general waste. They are ideal for concealing waste, and easy to empty. They are the preferred bin used by the Brisbane City Council for their ease of use and stylish design. The furnishings and landscaping of the area exudes a pleasant vibe for professionals to take time out and congregate.

A glass choice that is no surprise

On site another sub contractor has independently chosen our product for use in the buildings glazing. The overall impact of all the products that have come together under separate circumstances is a delightful find. It is good to know the quality and professionalism of G.James service and products are utilised and appreciated by many, and can come together in jobs such as these for some spectacular results.

Gasworks – A Modern Development with a Heritage Heart

Gasworks building developmentOngoing development of a historical site located at Newstead (Brisbane), sees it transforming in stages to a new mixed use precinct. The name derives from the sites original use – the gasworks, and part of the project is to protect the heritage listed gasometer located prominently amid the gasworks buildings.

Originally built in 1863, the gasometer once stored gas in a large bladder contained within its frame work.  The Gasometer has been fully restored ensuring the ornate pinnacles and lace work beams stand as equal alongside its newly constructed neighbours.  It creates a unique contrast set amidst the strong lines and bold shapes of the modern architectural features of the Gasworks building development.

Designed by the same team that worked on the adjacent Energex building – Architect Cox Rayner and builders FKP, the buildings in this phase of construction comprise of Building A on Skyring Terrace (five storeys) and Building E on Longland St (three storeys).

G.James Role

G.James Glass and Aluminium supplied and installed glazing facades, doors, windows and some extruded sun hoods. Building A has a proposed 5 star green star rating – so energy efficiency, acoustics and air infiltration were important design factors. As such, products with proven test results were selected for use.

Building A

Building A comprises ground floor shop front retail with four upper levels of offices. The offices utilise the flush glazed 651 series glazed with IGUs made up of green glass with a low E coating for energy efficiency, a 12mm air space, and 6mm clear glass internally. This also assisted in achieving a better acoustic rating.  Spandrel panels were made with a green ceramic painted surface – a premium spandrel glass option  that maintains the look set by the vision area.

Building E

Building E was a combination of two levels of residential apartments along Longland Street, two levels of office space along the breeze way between the buildings, and a retail shop front precinct on the ground level. The offices in building E utilize the 650 series, also flush glazed, but to accommodate 11.52mm laminated glass. The glass has a low E coating and the same colour, but didn’t require the same level of acoustic rating or energy efficiency. The office glazing also incorporated architectural features such as glass fins for extra strength and sun hoods for protection.

The residential apartments use a range of glazing styles. Fixed framing used the 650 series system with 265  series awning windows spaced across the facade. Balconies feature four side supported 550 series balustrades with access through 445 series sliding doors.

Shopfront Design Problem

The retail areas required a centrally glazed pocket, but the opening size and wind loads exceeded the constraints of the current system.  As many architects are looking for options to make windows larger, the decision was made to replace the current aluminium vertical members, the mullions, with a stiffer option. The new design also incorporated the ability to strengthen it further. This new addition to the G.James range is used extensively throughout the Gasworks project.

Practically Completed

Practical completion was achieved on the 3rd August, 2013, however there are still minor works, interior fit outs and landscape work under way.  Building E has been designed so a residential tower can be constructed above it in the future.

The Gasworks project is an aesthetic feast, and well worth a look if you are in the area. Please consult the interactive map project to get the location and a summary of the project information.

Interactive Map: Building Brisbane

Brisbane construction projects by G.James Glass & Aluminium

Brisbane, being the location of our Head Office, sees many fine examples of G.James workmanship.   Here, we outline some of the biggest and best projects undertaken to showcase our capabilities in recent times.

The interactive map is designed so you can take a tour of some of our most recent and notable works.  Either at your desk looking out a CBD window, taking a stroll around town, and driving past a building or through an area you have always wanted to know more about.

Brisbane

G.James has contributed widely to what Brisbane looks like today.   There are buildings that have added to Brisbane’s sky line and to the diversity of looks and uses that are designed for the various parts of this fair city.  On some buildings, there are unique features that make them distinctive.  For example –

  • the ribbons of M&A,
  • the splash of red across the Australian Federal Police building,
  • the glass wall of Sir Samuel Griffith Centre,
  • the towering Aurora and Riparian plaza.

There are many buildings that have achieved the coveted green star energy efficient design,  some interesting artwork on glass designed by local artists – its worth a visit to the Anthropology Museum at UQ to see the ceramic printed window alone. Some of the buildings have specialised glass systems to suit the works being done, like the Translational Research Institute and the ABC headquarters.

There are projects that have altered the face of a tired old façade, so if you look at an old image of QIMR, you won’t recognize it.  And then theres the Suncorp Stadium which gives you a glimpse inside a place where state pride and competition is on the line.

The Interactive Map

The map is aimed to give you a glimpse into the depth the G.James knowledge base and provide an overview of the types of works that G.James is capable of.  It highlights projects done by various departments in the company, including:

  • Commercial departments
  • Residential departments
  • Gossi park and street furniture
  • Glass department

You can have a look at the map and plan out a scenic drive, or target specific jobs, or just get an idea of what we have produced, in your area.  As you can imagine, there are too many jobs to make this an all-inclusive list, but we aimed to include a range of jobs reflecting different styles and features.

A brief dossier on the project is included – a photo of what to look for, basic job data and links to further information on the project.  G.James can help you with any further information required for the jobs represented.

Explore Here…

Enjoy the exploration, and keep an eye on this space. Other areas will be released as our database of projects rolls out – Sydney, Melbourne, the Gold Coast, as well as other areas to be where you can find G.James fingerprints…

Until then, enjoy this insight into the River City.

Key:

 G.James Projects

 Gossi Designs

51 Alfred St – Efficiency in commercial design

51 Alfred St A green star accredited office block constructed in one of Brisbane’s growing commercial areas, 51 Alfred St comprises of a ground floor retail space with 8 levels of office space above.

51 Alfred St, Fortitude valley was constructed by Blackwatch Projects, to the design of Willis Greenhalgh Architects. The sustainable design intended to minimise its carbon footprint was a urban friendly solution to council and the community. It includes a smart foyer, featuring floor to ceiling full height glazing on two street frontages, and superb views to the city above level 2.

G.James Role

Development of the project went from initial “design in principle” early drawings to installation of the finalised glazing products. The project had a short time frame, and lead times for manufacture and installation had to be carefully managed.

The building incorporates shopfront glazing from ground floor to level 1 that used the 850-500 and 650-500 series framing systems. Hinged doors are 475 or 476 series, with 445 series sliding doors (as on some upper levels, also). G.James picked up the cladding package for the ground floor columns, which was made and fitted by the G.James Joinery department. QuickAlly, G.James scaffolding division assisted with providing access to entry the shop front entry glazing.

Upper levels utilizes the 651-500 curtain wall suite. The design had to allow for the addition of randomly placed aluminium horizontal and vertical fins that use different shapes in keeping with the difference in direction. There are also composite cladding positioned irregularly across the southern face, and frames the edge of the eastern face.

All of the differences in cladding and sun shading incorporated into the curtain wall, made for a wide variety of specialist panels.  This required coordinating the transportation and installation of the panels to be highly organised. Careful design, preparation and on site works were given particular attention at the corner feature to achieve the seamless angled cladding and glazed finish that spans the full height of the buildings office area.

Glazing selection

IGU’s were used in the vision areas of the tower to combat city noise and provide sufficient thermal and solar efficiency to achieve the green star accreditation.

The spandrel area uses a colourlite backing on clear glass to achieve the opaque finish. Charcoal and White were used to keep in theme with the buildings monochromatic scheme that highlights the slash of copper that makes the corner feature stand out.

Installation

There was no tower crane available for this job, so all of the framing hoisted into the floors from a crane on the street below.  Including the “Spider Hulk”, the name of the lifting crane that positions the panels into place.

51 Alfred St

“Spider Hulk” is the name of the machine that lifts the panels into position on the building.

Early design intended the framing to be fixed into cast ins – a quick and minimal fixing method that utilizes the concrete structure to enclose and support the framing. Later changes, however, meant that the frame fixings were redesigned and engineered to be fitted with bolts into the concrete.

The ground floor was site glazed as the size of the glazing was so large. There was also a curtain wall panel that needed to be site glazed. This requires extra safety measures and some specialised techniques to carry out.

Blackwatch had a tight program which was run like clockwork. It enabled overall job satisfaction with the resulting installation of the work performed by G.James, and we look forward to working on further projects together.